Polyvalente cultuurzaal De Balluchon

Beschrijving

Polyvalente cultuurzaal "De Balluchon", aansluitend bij de beschermde dokterswoning Proot. Opening op 14 november 2008. De naamgeving verwijst naar de schouderzak met persoonlijke spullen van de Fransmans of 'bietenmannen'. Er is dus een link met de geschiedenis van de Fransmans en het nabijgelegen Fransmansplein. (Voor de geschiedenis van de seizoensarbeiders, zie historische inleiding). Plannen voor zaal vanaf 2001, aankoop van de BLO-school in 2002. In 2003 opmaak masterplan voor de BLO-site door de architecten J. Pyck (Koekelare) en P. Saelens. In 2005 toekenning van het project aan de ontwerpers Tijdelijke Vereniging Felix-Glorieux/ Maes-Debusschere (Oostende).

De eigenlijke polyvalente zaal is opgevat als een centrale betonnen doos (afwerking met houten lattenwerk en geluidsabsorberende panelen). Gelijkvloers speelvlak en een uitschuifbare tribune. Op de verdieping is aansluitend een regiekamer voorzien. Rondom de polyvalente zaal een aantal lagere rechthoekige volumes, onder meer een foyer met bar en vestiaire. De voorzijde van het gebouw werd uitgewerkt in een volledige glaswand, zodat het aansluitende Fransmansplein als het ware doorloopt in het gebouw. Ook de achterzijde is opengewerkt zodat men een zicht krijgt op de tuin van de beschermde site Proot.

• CLAEYS L., Realisatie van de polyvalente cultuurzaal "De Balluchon", in Spaenhiers Jaarboek, jg. 16, 2008, p. 79-84.

Auteurs: Vanneste, Pol