Oorlogsmonument ter herinnering aan de Leieslag

Beschrijving

Oorlogsmonument ter herinnering aan de Leieslag van mei 1940, gelegen naast de Leie net vóór de brug van Desselgem op de hoek met de Desselgem-Trakel.

In juni 1997 wordt tijdens de militaire parade op de Markt te Waregem door de Zesde Artillerie de koepel van een M 109-tank geschonken aan Desselgem naar aanleiding van de 30ste verjaardag van de affiliatie tussen het Zesde Artillerieregiment en de stad Waregem. In september 1997 wordt de koepel van de M 109-tank met kanon op een voetstuk geplaatst en omgevormd tot monument. In 2008 wordt de koepel vervangen door de huidige Howitzertank M 108. De tank is geschonken door het departement artillerie te Brasschaat tijdens de viering van V-dag en dit ter bevestiging van de 40 jaar affiliatie met de stad Waregem. Howitzertank geplaatst voor vier vlaggenstokken op een verhard, driehoekige perceel. Gepantserd voertuig, aan de voorzijde gedecoreerd met lauwerenkransen met opschriften "GEALLIEERDE / 30 / 1967-1997" en "DEPARTEMENT ARTILLERIE / 40 / 1967-2007" aan weerszijden van de schietbuis. Voorts opschriften "TER HERINNERING AAN DE GESNEUVELDEN VAN DE / SLAG AAN DE LEIE / 24-26 MEI 1940 / GESCHONKEN DOOR HET 6 ARTILLERIE TER GELEGENHEID VAN / 30 JAAR AFFILIATIE / MET DE GEMEENTE WAREGEM / SEPTEMBER 1997" en "DEZE HOUWITZER M108 / DIE HET VORIGE MONUMENT, DE KOEPEL, VERVANGT / WERD GESCHONKEN DOOR / HET DEPARTEMENT ARTILLERIE TE BRASSCHAAT / TIJDENS DE VIERING VAN V-DAG OP / 11 MEI 2008 / TER BEVESTIGING VAN / 40 JAAR AFFILIATIE MET DE STAD WAREGEM".

• COOREVITS S., DE CLERCQ E., Vensters op het Verleden, Erfgoedwandelingen in Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve, 2008, p. 41.
  • DELANGE B., Bewogen geschiedenis van de Leiebrug van Desselgem (2), in De Gaverstreke, jg. 32, 2004, p. 90.
  • Open monumentendag in Waregem. Van Nature ... een Monument. 12 september 2004. De Monnikenwandeling door Desselgem, Waregem, 2004, p. 3.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie