Parochiezaal

Beschrijving

Jeugdhuis "Jakkedoe" met achtergelegen feestzaal "In de drie Sleutels" aan de kant van het plein achter de Sint-Martinuskerk. Volgens het kadaster wordt in 1929 een dieper gelegen magazijn opgetrokken door de vzw Parochiale Werken der Dekenij Kortrijk en in 1932 het huis aan de straatkant. In 1934 vermeldt het kadaster dat het magazijn van 1929 in gebruik is als "congregatiezaal". De voormalige congregatiezaal wordt vermoedelijk in het derde kwart van de 20ste eeuw herbouwd als feestzaal. Het A.C.W. geeft in de jaren 1980 zijn feestzaal achter "De Gilde" de naam "De Drie Sleutels", verwijzend naar de gelijknamige herberg op de hoek van de Grote Heerweg en de Ooigemstraat.

Halfvrijstaand, bakstenen dubbelhuis onder een pannen zadeldak. Roodbakstenen straatgevel op een arduinen plint. Geprononceerde middentravee en hoekpenanten. Rechthoekige openingen, onder meer tweelichten op de verdieping. Deels bewaard houtwerk op begane grond; schuiframen en dubbele toegangsdeur met bovenlicht met roedeverdelingen en (gekleurd) gestructureerd glas. Blinde rechterzijgevel en achtergevel met rechthoekige openingen onder betonnen lateien.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1929/2, 1932/5.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Van woonsteden en mensen in Desselgem, 6. Herberg "De Sleutel" of "De Drie Sleutels", in De Gaverstreke, jg. 18, 1990, p. 294.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie