• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning

Beschrijving

Burgerhuis, volgens het kadaster opgetrokken in 1877 door landbouwer Franciscus Vandesompele samen met een achtergelegen zwingelarij. Neoclassicistisch uitgewerkt, verankerd breedhuis van vier traveeën en één brede poorttravee onder een pannen zadeldak. Bepleisterde en wit beschilderde straatgevel met imitatievoegen op een hoge, gepekte plint. Licht getoogde, omlijste openingen met gedecoreerde sluitsteen en lekdrempelsversiering (doorgetrokken onderdorpels op de verdieping). Rechthoekige poort in rechtertravee. Vernieuwd houtwerk.

Vermoedelijk is de voormalige zwingelarij achter de woning bewaard gebleven (niet zichtbaar vanaf de openbare weg).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1877/2.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie