Dorpswoning en café

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning en café

Beschrijving

Rijwoning (nummer 33) en café " 't Motje" (nummer 35), gelegen op de hoek met het doodlopende straatje "Het Straal" dat voorheen leidde naar de vroegere herberg "Het Straal" of "Australië". Woning en herberg met 19de-eeuwse kern. De bestaande bebouwing wordt volgens het kadasterarchief in 1892 in opdracht van de weduwe en de kinderen van Hendrik Debrabandere gedeeltelijk herbouwd en opgesplitst in twee woningen. Herberg "Prins Albert" op de hoek met "Het Straal" wordt voor het eerst vermeld in het bevolkingsregister van 1900-1910; de herberg wordt opgericht vóór 1909 (kroonprins Albert wordt in 1909 koning van België). In 1910 wordt de herberg uitgebaat door vlaskoopman Cyriel Naessens en herbergierster Marie Vanhoutte. Sinds 1986 is nummer 35 ingericht als herberg "'t Motje".

Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen onder een gemeenschappelijk, half schilddak bedekt met pannen.

Nummer 35, hoekhuis met afgeschuinde hoektravee onder ezelsoor op de begane grond. Bepleisterde en beschilderde straatgevels met imitatievoegen op een grijs beschilderde plint. Rechthoekige openingen onder sluitsteen op de verdieping, aangepaste openingen op de begane grond (vernieuwd houtwerk).

Nummer 33 met gelijkaardig opgevatte straatgevel, doch zonder imitatievoegen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1893/1.
  • DELANGE B., DUCATTEEUW E., De herbergen in Desselgem door de eeuwen heen (4), in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 321-323.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie