Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis van 1866 met tegen de achtergevel een deel van de oorspronkelijke, mogelijk 18de-eeuwse woning. Rechts van het herenhuis, verharde oprit en aanpalende tuin met dieper gelegen magazijn, afgesloten door ijzeren hekwerk aan de straatkant.

Op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, wordt voor het eerst een dwars op de straat gelegen woning en een dieper gelegen bijgebouw weergegeven. In 1835 is deze woning eigendom van stoker Bellarmin Serbruyns; het primitief kadasterplan (circa 1835) geeft rechts van de woning een dieper gelegen stokerij weer. In 1864 registreert het kadaster de bouw van een bijgebouw op L-vormig grondplan achter de woning (in 1911 vermeld als broeikassen). Serbruyns laat in 1866 het huidige herenhuis optrekken en in 1911 wordt de dieper gelegen stokerij rechts van het herenhuis omgevormd in een brouwerij. In 1948 laat handelaar Maurice Dewaele de voormalige brouwerij, die ondertussen is omgevormd tot magazijn, gedeeltelijk afbreken (hierbij komt het huidige volume rechts van het herenhuis tot stand).

Classicistische, bepleisterde en beschilderde herenwoning van 1866, opgetrokken volgens het enkelhuistype en afgedekt door een schilddak met zwarte pannen. Getoogde openingen onder sluitsteen; bewaarde luikduimen en bewaard houtwerk. Zijgevel met gedichte vensteropeningen.

Dwars op de achtergevel van het herenhuis aangebouwde lage, mogelijk 18de-eeuwse woning. Bepleisterde en beschilderde, verankerde baksteenbouw op een arduinen plint en onder een pannen zadeldak. Rechthoekige openingen met vernieuwd houtwerk.

Dieper gelegen magazijn in de aanpalende tuin, als volume tot stand gekomen in 1948, doch teruggaand op de voormalige stokerij/brouwerij. Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw. Straatgevel onderverdeeld met blinde, verdiepte panelen en bekroond door een centraal topstuk geflankeerd door bolornamenten.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1864/6, 1866/2, 1911/8, 1948/11.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 561: Kaerte figurative van de gelegendheyd der vry-eygen kerke heerlykhede van Ste-Pieters Desselghem, competerende de exemple abdye van Ste-Pieters nevens Gent, bestrekkende binnen de prochien van Desselgem, Beveren, Deerlyk en Waereghem, gemaeckt ten jaere 1764 door Joseph de Coster.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie