Herberg Het Damberd

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Het Damberd

Beschrijving

Begin 19de-eeuwse herberg "Het Damberd", gelegen tegenover de Sint-Martinuskerk. Thans in gebruik als restaurant "Damberd" met feestzaal.

Historiek

19de eeuw. De herberg wordt volgens de literatuur opgetrokken tussen 1805 en 1814, vermoedelijk door molenaar Guillielmus Goemaere die eigenaar is van de graanmolen op de Dam (Nieuwstraat). In 1815 wordt de herberg bewoond door koster Frans Carlier. De herberg wordt voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835), wanneer het eigendom is van Denys Berton en uitgebaat wordt door ontvanger Frans Carlier. De herberg zou jarenlang bewoond worden door de familie Carlier. Rond het midden van de 19de eeuw wordt de herberg bewoond door Pieter Carlier (° 1814), zoon van koster Frans Carlier. Pieter zou in 1847-1850 piano- en orgellessen geven aan Peter Benoit.

Volgens het kadaster laat brouwer Constantinus Verhaeghe in 1872 een aanbouw tegen de achtergevel afbreken en een stal achter de herberg optrekken.

20ste eeuw. Op een foto van "Het Damberd" van na de Tweede Wereldoorlog draagt de gevel het opschrift "IN HET DAMBERT BIJ REMI HIMPE". Eind jaren 1970 wordt de herberg omgebouwd tot restaurant. Op de Elfde Juliviering in 1984 wordt op initiatief van de plaatselijke afdeling van het Davidfonds een gedenkplaat van de Desselgemse kunstenaar Patrick Haerinck onthuld aan de voorgevel, ter herinnering aan de speciale band tussen de Vlaamse componist Peter Benoit en de familie Carlier.

Beschrijving

Lage woning van zeven traveeën. Verankerde baksteenbouw onder gemansardeerd, pannen zadeldak (vernieuwde dakbedekking en dakvensters). Bepleisterde en beschilderde straatgevel met imitatievoegen op een plint van imitatiebreuksteen. Aangepaste openingen in nieuwe omlijsting en met vernieuwd houtwerk (verwijderde luiken); nieuwe deuropening rechts ter vervanging van een venster. Voorgevel met gevelplaat "PETER BENOIT 1834-1901".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1872/1.
  • COOREVITS S., DE CLERCQ E., Vensters op het Verleden, Erfgoedwandelingen in Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve, 2008, p. 32-33.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Van woonsteden en mensen in Desselgem, 8. Herberg "Het Damberd", in De Gaverstreke, jg. 19, 1991, p. 169-197.
  • DELANGE B., DUCATTEEUW E., De herbergen in Desselgem door de eeuwen heen, Een tijdskroniek, in De Gaverstreke, jg. 33, 2005, p. 283-286.
  • MEURIS P., De Waregemse straatnamen, Van monniken en meiers, in De Gavergids, jg. 1, 1994, nr. 4, p. 11.
  • Open monumentendag in Waregem. Van Nature ... een Monument. 12 september 2004. De Monnikenwandeling door Desselgem, Waregem, 2004, p. 2-3.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie