Hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand

Beschrijving

Hoekpand met drankgelegenheid, gelegen aan de noordzijde van de Sint-Martinuskerk. Het huidige gebouw gaat volgens het kadaster terug op een woning van 1886. In 1939 verkoopt pastoor eredeken Richard Vervaecke de woning aan koster Oscar Decaluwé. Volgens het kadaster laat die de woning in 1959 vergroten en vermoedelijk krijgt het dan het huidige uitzicht.

Hoekwoning met een afgeronde hoektravee. Rode baksteenbouw onder een half schilddak bedekt met pannen en een hoge schouwpartij. Centrale traveeën hoger opgetrokken en geaccentueerd door de erker en balkon met buisleuning. Rechthoekige vensters, aan de straatkant met onderdorpels van zwart geglazuurde tegels, in de achtergevel onder betonnen lateien. Afgeronde hoektravee met verdiepte toegang en balkondeur met afgeronde hoeken. Patrijspoortvensters. Deels bewaard houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1886/1, 1939/6, 1959/8.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie