Lagere jongensschool en onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige lagere jongensschool met onderwijzerswoning of " 'T MEESTERSHUUS" (ijzeren opschrift boven deur) en achterliggende klassen. De school met drie klassen en bijhorend woonhuis opende in 1926. Voorheen moesten de jongens schoollopen in Koekelare.

Aansluitend boomgaardperceel op de hoek met de Ommegangstraat. De klassen - palend aan het kerkhof en de parking bij de kerk - maken sinds 2003 deel uit van de Vrije Scholengemeenschap Koekelare.

Volgens het kadaster is de school in 1926 gebouwd door de "Vereeniging zonder winstgevend doel Parochiale Werken der dekenij van Thourout". Voor de bouw was de grond eigendom van "d’ Arenberg Charles Prosper".

Aan de straat, onderwijzerswoning, gelegen in voortuintje met ijzeren hekwerk. Gele baksteenbouw boven plint, twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen). De centrale deurtravee is benadrukt door een dakvenster als tuitgeveltje (rondboogluik). Getoogde muuropeningen onder strek. Korfbogige deur waarboven smaller bovenlicht. Bewaard houtwerk van de deur in briefpaneel en met smeedijzeren hang- en sluitwerk. Voorts vernieuwd houtwerk. Rechter zijgevel met verspringende muuropeningen, onder meer rondboogvenster.

Achterliggend, laag klassengebouw onder pannen zadeldak. Getoogde muuropeningen onder strek. Rondboogvenster waarboven smaller bovenlicht. Vernieuwd houtwerk.

• Informatie verkregen van Jozef Heus.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1926/23.