Vlashandelaarswoningen met vlasschuren

Beschrijving

Voormalige vlashandelaarswoningen van 1926 met aanpalende vlasschuren. Volgens het kadaster bouwt vlashandelaar Michel Verhelst in 1926 de linker woning met de aanpalende vlasschuur. Vlashandelaar Albert Coorevits laat in datzelfde jaar de rechter woning optrekken en bouwt in 1938 de aanpalende en dieper gelegen vlasschuur (registratie in 1953).

Gekoppelde, bruinbakstenen woningen met gecementeerde plint en onder een doorlopend pannen zadeldak. Gebruik van gele baksteen voor de als banden doorgetrokken dorpels. Getoogde openingen onder alternerend bruin- en geelbakstenen strekken en onder een bruinbakstenen ontlastingsboog. Vernieuwd houtwerk.

Links van de linker woning, voorheen nummer 223, nu zonder nummer, tweebeukige schuur van 1926. Baksteenbouw op een gecementeerde plint onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met de straat). Straatgevel met vernieuwde, rechthoekige poort en dichtgemetste, getoogde deur. Rechts van nummer 225, dieper gelegen vlasschuur van 1938. Baksteenbouw onder golfplaten zadeldak met nok loodrecht op de straat. Straatpuntgevel met vernieuwde schuifpoort op hangrail en bovengelegen heiligennis in geelbakstenen omlijsting met kruisbekroning.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1926/55, 1953/29.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie