Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Lage woning, volgens het kadaster samen met nummer 43 opgetrokken in 1872-1874 door koopman Pieter Desmet uit Oudenaarde. In 1899 verkoopt de weduwe van Constant Verhaeghe uit Kortrijk de woning aan vlaskoopman Jan Pauwel, die het gebouw vermoedelijk nog in datzelfde jaar gedeeltelijk laat herbouwen. Kort daarna, in 1900, ingericht als herberg "De Klokke". De herberg wordt circa 1900 uitgebaat door vlaswerkman Remi Coussement en herbergierster Marie Vromant en in 1911 door vlaskoopman Jan Baptist Detavernier en herbergierster Pharailde Vandenbogaerde. Herberg "De Klokke" wordt drooggelegd tijdens de Eerste Wereldoorlog en houdt vermoedelijk op te bestaan rond de Tweede Wereldoorlog.

Nummer 47, eenlaags dubbelhuisje van verankerde baksteen onder een doorlopend pannen zadeldak. Bepleisterde en wit beschilderde straatgevel met imitatievoegen op een bepleisterde en grijs beschilderde plint. Gevelbepleistering met decoratief paneelfries bovenaan de gevel en als banden doorgetrokken onder- en bovendorpels. Getoogde en omlijste openingen onder een sluitsteen met diamantkop. Bewaard houtwerk, onder meer voordeur met deurrooster en bovenlicht.

Nummer 43, gelijkaardige woning, doch met gerenoveerde straatgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1873/5, 1899/5.
  • DELANGE B., DUCATTEEUW E., De herbergen in Desselgem door de eeuwen heen (4), in De Gaverstreke, jaargang 36, 2008, p. 317-318.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie