Hoeve De Waghenaere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Waghenaere

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Paanderstraat. In oorsprong 18de-eeuwse hoeve, volgens het kadaster deels herbouwd rond het midden van de 19de en de 20ste eeuw.

Hoevenaam toegekend door de Heemkundige Kring in 1976. De hoeve is gelegen op het stuk grond "den Grooten Waeghenaere". Mogelijk is er ooit iemand die de Waghenaere heet, eigenaar geweest van de grond en de hofstede, of heeft er ooit een wagenmaker gewoond.

Historiek

18de eeuw. Eerste weergave van de hoeve op de kaart van 1752 uit het Rijksarchief te Brugge; de hoeve bestaat in 1752 uit een boerenhuis en schuur. Op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, wordt er nog een landgebouwtje weergeven op de straathoek. Volgens het landboek van Beveren bij Harelbeke, opgemaakt door J.B. Bouin in 1768, eigendom van Jacques Augustijnus Courtens.

19de eeuw. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) is het landgebouwtje op de straathoek verdwenen. Circa 1834 eigendom van Ferdinand Courtens uit Harelbeke en verpacht aan P. Verbeke.

Volgens het kadaster wordt de hoeve geteisterd door een brand en worden het boerenhuis en de schuur in 1857 heropgebouwd in opdracht van de weduwe van P. Degottal uit Gent.

Vóór 1879 wordt het bakhuis opgetrokken aan de kant van de Wagenaarstraat. Vanaf 1882 eigendom van de kinderen van Edouard Vandengheyn, overste der scheikundige werken by de hoogeschool te Gent.

20ste eeuw. Volgens het kadaster wordt de hoeve in 1941 herbouwd in opdracht van de weduwe en de kinderen van H. Vandendriessche. De mutatieschetsen van 1941 geven de bouw van een landgebouw ten oosten van het boerenhuis en een landgebouw ten noorden van de schuur weer; daarnaast wordt er een uitbreiding voorzien aan de achterzijde van het boerenhuis en de schuur.

Beschrijving

Erftoegang met ijzeren hek tussen twee vierkante, bakstenen pijlers met wit beschilderde bekroning; de erftoegang maakt deel uit van de afsluiting met hekwerk tussen bakstenen pijlers aan de kant van de Wagenaarstraat. Bewaarde boomgaard aan de kant van de Paanderstraat (achter het boerenhuis). Deels verhard en deels begraasd erf.

Boerenhuis aan de noordzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw van acht traveeën onder een pannen zadeldak. Wit beschilderde erfgevel met licht getoogde openingen voorzien van vernieuwd houtwerk.

Deels vervallen dwarsschuur aan de westzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw onder een overkragend, pannen zadeldak. Rechthoekige openingen onder strek of latei. Lagere aanbouw onder pannen lessenaarsdak tegen de straatpuntgevel.

Lage bakstenen bijgebouwen onder golfplaten bedaking ten oosten van het boerenhuis en achter de schuur (daterend van 1941).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1857/2, 1884/40, 1941/18.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, nr. 1534: Kaart van de situatie van de beek die de parochies Beveren en Deerlijk scheidt en van een hofstede, 1752.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 561: Kaerte figurative van de gelegendheyd der vry-eygen kerke heerlykhede van Ste-Pieters Desselghem, competerende de exemple abdye van Ste-Pieters nevens Gent, bestrekkende binnen de prochien van Desselgem, Beveren, Deerlyk en Waereghem, gemaeckt ten jaere 1764 door Joseph de Coster.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Beveren-Leie, nr. 54: Lant Bouck ende Beschrijvinghe... van Beveren bij Harelbeke, J.B. Bouin, 1768.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Toponymische wandelingen door Beveren-Leie (4), De Gaverstreke, 14, 1986, p. 112-113.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie