Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Bisschophoek met opgaande lindes

Beschrijving

Gelegen bij de erftoegang van hoeve nummer 117. Volgens bepaalde literatuur zou de kapel van circa 1750 dateren. Volgens het "Cahier over kapelletjes" van H. Degryse daarentegen is de kapel in 1806 gebouwd door Jan-Baptist Stael (1775-1873). De hoevesite is reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), de kapel niet. De kapel bij de erfoprit is voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835) en op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846, als klein rechthoekig volume.

De kapel en de erfoprit zijn gelegen aan een bocht van de weg. Kapel op rechthoekige plattegrond, 19de-eeuws uitzicht. Witgeschilderde baksteenbouw (gepekte plint) onder zadeldak (rode mechanische pannen), beschaduwd door twee lindes. Straatgevel met aandak. Spitsbogige toegangsdeur, gevat tussen twee pilasters (samen met het aandak mogelijk 18de-eeuwse elementen). In de zijgevels, spitsboogvensters. In de achtergevel, rechthoekige muuropening met drielobbig venstertje.

Eenvoudig interieur: vloer van zwarte tegeltjes, altaar afgesloten met recent hekwerk, onderkant van het altaar uitgewerkt in natuursteen (recent), houten altaarstuk, beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Koekelare, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.
  • Koekelare, in DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 1959, p. 772-779.
  • DEGRYSE H., Cahier over kapelletjes, s.d., documentatie in map 02B-01F Koekelare diversen 4, documentatiecentrum Spaenhiers.
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 71.

Auteurs: Vanneste, Pol

Lindes bij kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Bisschophoek

Uit desktoponderzoek is vastgesteld dat de linde dichtst bij het hofgat zijn opgaande stam met kruin is verloren (beschadigd geraakt?). De boom is nu een heel stuk kleiner geworden.

• Google Maps, Streetview, Hovaerestraat, Koekelare [online] (geraadpleegd op 18 augustus 2022).