Weverij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Weverij

Beschrijving

Thans bedrijfsgebouwen van Egetra. Grootschalig gebouwencomplex tussen de Sint-Jansstraat en de Kleine Heerweg, bestaande uit een bureelgebouw aan de Sint-Jansstraat en magazijnen aan de Kleine Heerweg.

Volgens het kadaster bouwt Jérôme Vanmarcke in 1923 een "toebereidingsweverij" aan de Sint-Jansstraat. Reeds in 1926 laat Vanmarcke de weverij sterk uitbreiden met een grootschalig volume achter de bebouwing aan de straatkant. In 1947 en 1948 wordt de "toebereidingsweverij" uitgebreid in opdracht van de firma "Guillaume en kinderen", waarbij in 1947 vermoedelijk het huidige bureelgebouw aan de Sint-Jansstraat wordt gerealiseerd. De firma laat in 1955 en 1961 de weverij uitbreiden in de richting van de Kleine Heerweg, waardoor er een L-vormig grondplan ontstaat. In 1967 wordt er een grootschalig volume aan de zuidwestzijde van de site opgetrokken en wordt de "ververij en weverij" herbestemd tot "werkplaats". De gebouwen worden in de jaren 1980 in gebruik genomen door Egetra NV, in 1984 opgericht als dochterbedrijf van Bekaert NV en sinds 1987 een volledig onafhankelijk bedrijf gespecialiseerd in een aantal producten gemaakt uit draad.

Bureelgebouw van 1947 aan de Sint-Jansstraat. Oranje, onderkelderde baksteenbouw van twee bouwlagen en zeven traveeën onder een platte bedaking. Symmetrisch opgebouwde straatgevel met een hoger opgetrokken linker- en rechtertravee met een grote poort en rond venster. Gebruik van arduin voor de plint, de als banden doorgetrokken bovendorpels en de luifel boven de verdiepte inkom. Rechthoekige openingen met bewaard houtwerk (vernieuwde poorten).

Magazijnen op L-vormig grondplan gelegen achter het bureelgebouw en lopende tot de Kleine Heerweg. De magazijnen dateren hoofdzakelijk uit de jaren 1950-1960, zijn opgetrokken uit beton en baksteen en bevinden zich onder zadeldaken of platte daken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1923 deel I /2, 1926/6, 1947/38, 1948/5, 1955/7, 1961/9, 1967/5.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie