erfgoedobject

Stedelijke Basisschool

bouwkundig element
ID
208435
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208435

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stedelijke Basisschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Stedelijke Bassisschool Beveren-Leie, gelegen op de hoek met de Koning Albertstraat. Plaatsgebrek in de oude schoolgebouwen aan de Kleine Heerweg, brengt het gemeentebestuur ertoe in 1930 een nieuwe gemeentelijke jongensschool te bouwen aan de toenmalige Schoolstraat. Het kadaster registreert de bouw in 1930, nadat de gemeente Beveren-Leie in datzelfde jaar de grond had aangekocht van de Commissie van Openbare Onderstand van Kortrijk. In 1956 gaat men van start met de bouw van de naastgelegen wijkschool aan de Koning Albertstraat nummer 41. Ontwerper is architect Armand Vandenweghe (zie gevelsteen). De schoolgebouwen uit de jaren 1930 worden verder uitgebreid op het einde van de jaren 1970 en in het begin van de jaren 1980.

Schoolgebouwen op T-vormig grondplan met een grote speelplaats aan de kant van de Schoolstraat; aan de Koning Albertstraat afgescheiden door een lage, bakstenen ommuring onder ezelsrug tussen vierkante pijlers en met gevelsteen "A. VANDE WEGHE". Aan de Schoolstraat is de muur grotendeels vernieuwd.

Bakstenen schoolgebouwen van één à twee bouwlagen op een gecemeenteerde plint en onder pannen zadeldaken. Ritmering door verdiepte traveeën tussen bakstenen penanten; rechthoekige openingen onder betonnen lateien (bewaard houtwerk op de verdieping). Eénlaagse schoolgebouwen aan de westzijde van de speelplaats; lager volume met deels aangepaste openingen onder een doorgetrokken betonnen latei en hoger volume met grote rechthoekige openingen. Deels bewaard houtwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1930/6.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stedelijke Basisschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208435 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.