Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

Beschrijving

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, gelegen bij de spoorweg op de hoek met Leenakkerstraat. In de volksmond genaamd "Het Kapelletje bij de Statie" want oorspronkelijk gelegen bij het Beverse station (zie Leenakkerstraat).

Eerste weergave van de oorspronkelijke kapel op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (1898). Deze eind 19de-eeuwse kapel wordt in april 1959 afgebroken bij de heraanleg van de straat. Bouw van de huidige kapel op initiatief van de families Dhont en Benoit, naar het plan van architect Etienne Ducatteeuw. Jozef en Antoon Ducatteeuw bouwen de kapel op een onbebouwde strook die toebehoort aan de spoorwegen. Student-beeldhouwer Lionel Holvoet uit Wevelgem zorgt voor het beeld van de Moeder van Smarten. Van de oude kapel wordt enkel de ijzeren kruisbekroning hergebruikt. De kapel wordt ingewijd door Monseigneur De Smedt op 10 december 1960. In 1981 krijgt de kapel een onderhoudsbeurt. Bepleisterde en wit beschilderde baksteenbouw op een bepleisterde en blauw beschilderde plint en onder een sterk overkragend zadeldak bedekt met leien en voorzien van een ijzeren kruisbekroning. Rechthoekige toegang met beglaasde toegangsdeur; daarboven verdiept gevelveld met opschrift "O.L.VROUW / VAN SMARTEN / BID VOOR ONS". Achtergevel met twee langwerpige vensters.

Eenvoudig bepleisterd en wit en blauw beschilderd interieur. Bakstenen altaar met met beeld van de Moeder van Smarten in een hedendaagse vormgeving. Tegelvloer.

• DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Toponymische wandelingen door Beveren-Leie (5), in De Gaverstreke, jg. 15, 1987, p. 18.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Van veldkapellen en andere kleine landschapselementen in Beveren-Leie, in De Gaverstreke, 30, 2002, p. 88-90.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Beveren-Leie, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 5.
  • Waar men ga langs vlaamse wegen, Inventaris van de Beverse kapelletjes, De kapel bij het station (6), in Onder de Clocke, november 1980, p. 233-234.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie