Herberg met kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg met kapel

Beschrijving

Herberg "De Klokke", gelegen op de hoek met de Sint-Jansstraat. De herberg is genoemd naar "De Klokke", een buurt waar de Kortrijkseweg de Sint-Jans- en Leenakkerstraat kruist. De huidige bebouwing dateert van het einde van de 19de eeuw en wordt volgens het kadaster in 1939 uitgebreid.

Historiek

18de eeuw. Volgens de literatuur wordt circa 1720, kort na de aanleg van de steenweg Kortrijk-Gent, de drankgelegenheid "In de Klokke" opgetrokken op de hoek met de toenmalige Sint-Jansstraat.

19de eeuw. Wanneer de Sint-Jansstraat in 1891 deels wordt rechtgetrokken, komt er volgens de literatuur naast de oude herberg ruimte vrij voor de bouw van een nieuwe herberg; deze is eigendom van de heer Lootens uit Oostrozebeke en wordt uitgebaat door Alfons Vercaempt. Volgens het kadaster wordt de herberg echter reeds in 1887 gebouwd in opdracht van de weduwe en kinderen van herbergier Ivo Scherpereel. In 1895 wordt volgens de literatuur achter de nieuwe herberg een magazijn opgetrokken (kant Sint-Jansstraat); volgens het kadaster wordt dit magazijn echter samen met de herberg opgetrokken in 1887.

20ste eeuw. Het kadaster meldt in 1939 dat achter de herberg en het magazijn uitbreidingen opgetrokken worden en de herberg en het magazijn met elkaar verbonden zijn.

Beschrijving

Eénlaags dubbelhuis van wit beschilderde, verankerde baksteen onder een pannen zadeldak met twee dakkapellen aan de straatkant. Rechthoekige openingen onder strek met vernieuwd houtwerk. Bepleisterde en wit beschilderde zijgevel.

Schuur aan de kant van de Sint-Jansstraat. Wit beschilderde, verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak (nok evenwijdig met de Sint-Jansstraat). Straatgevel met rechthoekige poortopening onder metalen balk met I-profilering. Links, wit beschilderde bakstenen uitbreiding van 1939 onder een platte bedaking met een gedrukte trapgevel aan de straatkant.

Onze-Lieve-Vrouwkapel tegen de zijgevel van herberg "De Klokke" (kant Sint-Jansstraat). Volgens de literatuur gebouwd circa 1900 (na 1895) in functie van de processie die op de zondag na Sacramentsdag en op Maria-Hemelvaart door de Dorpsstraat (Sint-Jansstraat) trekt; de kapel dient jarenlang als keerpunt voor de processie. Op de mutatieschetsen uit het kadaster van 1887 is het volume van de kapel echter reeds waarneembaar; dit zou betekenen dat de kapel samen met de herbeg in 1887 werd opgetrokken. De kapel krijgt in 1981 een onderhoudsbeurt; mogelijk wordt op dat moment het opschrift "O.L.VROUW / VAN / GED. BIJSTAND / B.V.D." in het boogveld boven de ingang overschilderd. Bepleisterde en wit beschilderde baksteenbouw op een grijsbeschilderde, arduinen plint en onder een platte bedaking. Trapgevel aan de straatkant met kruisbekroning; spitsboogvormige toegang met blind boogveld en rechthoekige deuropening met bewaarde, dubbele toegangsdeur. Bepleisterd en lichtgeel beschilderd interieur onder steekboogvormig gewelf. Altaar met Onze-Lieve-Vrouwbeeld met kind. Tegelvloer.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1887/2, 1891/1, 1939/2.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Toponymische wandelingen door Beveren-Leie, in De Gaverstreke, jg. 11, 1983, p. 431.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Van veldkapellen en andere kleine landschapselementen in Beveren-Leie (2), in De Gaverstreke, jg. 31, 2007, p. 243-245.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Beveren-Leie, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 8.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie