Onderwijzerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige woning van de hoofdonderwijzer, gelegen rechts van de gemeentelijke jongensschool (nummers 128-130). Reeds in 1844 maakt de gemeente Beveren-Leie plannen om een gemeenteschool te bouwen. Door de hongersnoodjaren van 1845-1849 krijgen de plannen pas in 1854 concreet vorm. De nieuwe school wordt in 1855-1856 gebouwd door de Harelbeekse aannemer Charles Bossuyt, volgens het kadaster op grond van het Armbestuur van Beveren. De gemeenteschool bestaat uit één klas voor jongens (nummer 128) en een aanpalende onderwijzerswoning (nummer 130), van elkaar gescheiden door een gang. In 1895 besluit de gemeente een nieuwe onderwijzerswoning te bouwen (nummer 126) en de oude woning om te vormen tot klaslokaal (nummer 130). Architect Jules Carette maakt de plannen op voor de nieuwbouw en de verbouwing. Aannemer Constant Warlop uit Kortrijk voert de werken uit in 1896-1897. Volgens het kadaster worden het nieuwe klaslokaal en de nieuwe onderwijzerswoning in gebruik genomen in 1897. In 1916 is de school opnieuw te klein en brengt men een derde klas onder in het schoolgebouw "De Tap" aan de Sint-Jansstraat. Wanneer in 1929-1930 de nieuwe gemeenteschool aan de Schoolstraat wordt gebouwd (Schoolstraat nummer 4) wordt de oude gemeenteschool aan de Kleine Heerweg omgebouwd tot een tweewoonst (nummers 128-130) en wordt de onderwijzerswoning omgevormd tot een privé-woning.

Diephuis van verankerde baksteen onder zadeldak. Trapgevel aan de straatkant met overhoekse bakstenen bekroning. Rechthoekige openingen onder getoogde of rondboogvormige, bakstenen ontlastingsbogen. Vernieuwd houtwerk.

Nummers 128-130, bewaard volume van voormalige gemeenteschool, doch sterk gerenoveerd en herbestemd tot woningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1856/1, 1897/2.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Bevers schetsboek, Beveren-Leie, 1982, p. 136-138.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Het Beverse klooster afgebroken.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Kroniek van duizend jaar Beverna cum ecclesia, Deel VIII, in De Gaverstreke, jg. 25, 1997, p. 383-384.
  • Geschiedenis van het meisjesonderwijs in Beveren-Leie, in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 108.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie