Huldemonument oorlogsslachtoffers

Beschrijving

Huldemonument ter ere van de gesneuvelde soldaten en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de opgeëisten van de Eerste Wereldoorlog, gelegen vóór de Sint-Jan de Doperkerk.

Het gedenkteken wordt in 1919 vóór de kapel naast de ingang van het kerkhof aan de Sint-Jansstraat opgericht. Naast de gedenksteen wordt een acacia aangeplant als vrijheidsboom. De inhuldiging vindt plaats op 23 november 1919. Na de Tweede Wereldoorlog worden de namen van vier slachtoffers uit deze oorlog toegevoegd. Wanneer de nieuwe parochiekerk aan het Kerkplein in 1970 in gebruik wordt genomen, verhuist de gedenksteen naar het nieuwe plein, waar hij geplaatst wordt tegen de noordelijke afsluitingsmuur, links van het kerkportaal.

Arduinen herdenkingsmonument opgevat als graftombe op een arduinen sokkel. Verticaal geplaatste arduinen plaat in kruisvorm met mijtervormige bekroning, ondersteund door twee vierkante zuilen met palmbladachtig kapiteel. Op de plaat zijn de namen van de tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde Beverse soldaten en van de omgekomen burgerlijke slachtoffers gebeiteld met daarboven het opschrift "HULDEBEWIJS / DER GEMEENTE BEVEREN-LEIE / AAN HARE GESNEUVELDE SOLDATEN / OPGEEISCHTEN EN GEVALLENDE BURGERS / GESNEUVELDE SOLDATEN" en een bekronend kruis. Daarvoor, horizontaal geplaatste en aan de bovenzijde geknikte arduinen (graf)steen, gesigneerd "PLASMAN", met de namen van de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Beverse soldaat en de burgerlijke slachtoffers.

• DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Bevers schetsboek, Beveren-Leie, 1982, p. 16.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Van veldkapellen en andere kleine landschapselementen in Beveren-Leie (2), in De Gaverstreke, jg. 31, 2007, p. 24.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden... Cultuurhistorische analyse van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1995, p. 34-35.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie