School De Zilverreiger

Beschrijving

Tot 1975 gemeenteschool met schoolhuis, naar ontwerp van provinciaal architect E. Careels van 1907; het ontwerp omvatte tevens het gemeentehuis (zie nummer 20). Heden streekmuseum voor Klein-Brabant met afdelingen over Scheldevisserij, lokale fauna en met verdwijning bedreigde ambachten (ingehuldigd 30/04/1969, zie gedenksteen voorgevel); binnenplaats ingericht als openluchtmuseum.

Neogotisch bakstenen complex van breed- en diephuizen van twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), op het kadaster ingetekend in 1911; gemarkeerd door trapgevels en Brugse traveeën met neogotisch maaswerk. Aan straatzijde rechts vierkante toren met afgeschuinde hoeken. Ten noorden van de geplaveide binnenplaats: typisch eigentijdse schoolvleugel, oorspronkelijk van drie traveeën circa 1923 uitgebreid tot zeven traveeën, en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen), met grote vensters onder ijzeren I-latei voor de lichtinval. Aansluitende luifel op ijzeren zuiltjes.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Bornem/Weert, schetsen 1911/1.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Weert, dossier 8.