Hoeve met maalderij en ast

Beschrijving

Voormalige hoeve met 19de-eeuwse maalderijsite en cichorei-ast, thans handel in veevoeder "Verstraete".

Historiek

Volgens kadaster wordt op een leeg perceel een nieuw woonhuis opgetrokken in 1837 door landbouwer en handelaar François Lamsens. In 1851 breidt hij de site uit met een kleinere dwarse aanbouw langs de Oude Heirweg en wordt het landgebouw verlengd, ook het woonhuis wordt aangepast, mogelijks opgehoogd of voorzien van meer comfort. Een eerste cichorei-ast wordt opgetekend in 1869 als een dwarse aanbouw aan de uitbreiding van het landgebouw in 1851. Circa 1920 wordt de ast verder vergroot tot haar huidige grondplan, ook de aanbouw langs de Oude Heirweg wordt verder vergroot. Circa 1943 worden in opdracht van landbouwer Alidoor Desmet-Vergote het gebouw centraal op het erf uitgebreid en een tweede maal in 1958. Ook rond 1943 wordt het langwerpig gebouw aan de noordzijde opgetrokken.

Beschrijving

Site op de hoek van de Lichterveldsestraat en de Oude Heirweg, met hoevegebouwen in donkerrode baksteen onder zadeldak op U-vormige plattegrond rondom het deels gekasseide erf, toegankelijk via de Oude Heirweg. Recenter bedrijfsgebouw aan de noordoostzijde van het erf.

Op de hoek met de Oude Heirweg een woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de Lichterveldsestraat, zwarte mechanische pannen), vernieuwde bakgoot. Straatgevel met centrale deur bereikbaar via twee treden. Rechthoekige muuropeningen, op de benedenverdieping onder betonlatei met bewaarde schuiframen en vernieuwde deur, op de bovenverdieping rechte baksteenstrek en bewaarde T-ramen. Gelijkaardige erfgevel deels opengewerkt met groot venster. Westelijke zijgevel met gelijkaardig zoldervenster geflankeerd door twee kleine oculi gevat in zwarte baksteen. In het verlengde aangebouwd landgebouw onder lagere nok (zwarte en rode mechanische pannen) in dezelfde steen, verschillende zones met herstelmetselwerk. Grote vernieuwde schuifpoort, kleine vernieuwde vensteropeningen, gedichte korfbogige doorrit, grote X-vormige muurankers. Laag langwerpige gebouw langs de Oude Heirweg met verschillende bouwnaden. Oudste gedeelte met schoorsteen (zomerkeuken?).

Aan oostzijde voormalige cichorei-ast fasegewijs gegroeid, zie verspringend zadeldak (golfplaten) en verschillende bouwnaden. Hoger gedeelte met drie vloeren met segmentboogopeningen. IJzeren roosters, platen en ovens verdwenen. Zuidelijke gevel met grote oculus in de nok. Noordelijke aanbouwen onder lagere nokhoogtes.

Interieur. Woning met behouden structuur en indeling. Enkele bewaarde authentieke elementen zoals eenvoudig lijstwerk, cementtegels op vloer en keramische wandtegels met florale motieven in de gang. Eenvoudige marmeren schouwen en ingebouwde kasten, trap met gecanneleerde balusters. In de schuur bewaarde maalderij op dieselmotor met maalstenen en katrolsysteem naar opslagzolder. Oostelijk deel thans nog in gebruik als graanopslag.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1837/8, 1851/36, 1869/6, 1920/14/2, 1943/I/102, 1958/34, 1959/33.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin