Molenaarshuis van de Vuylpannemolen

Beschrijving

Volgens kadaster gebouwd in 1837 in opdracht van landbouwers en molenaars Joseph en Leon De Jonghe. Het oudere molenaarshuis, met herberg "de Vuylpanne", staat voorheen aan de zuidzijde van de steenweg. De houten staakmolen wordt circa 1795 gebouwd door Francis of Jerome Callewaert als oliemolen ten noordoosten van nummer 96. In 1848 komt het complex in handen van Joseph en Leon De Jonghe. De molen wordt al in 1886 afgebroken. In 1902 komt het huis in bezit van Alberic De Jonghe-Vandeputte, die in 1909 de naastgelegen brouwerij "Sint Arnoldus" bouwt. In 1956 verkoopt Jules De Jonghe-Devos, advocaat uit Izegem het woonhuis dat hij sinds 1928 bezit aan handelaar Michel Coghe-Nollet die reeds sinds 1926 de naastgelegen voormalige brouwerijgebouwen als maalderij uitbaat.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder stomp zadeldak (nok evenwijdig met de straat, zwarte mechanische pannen). Merkwaardige dakvorm naar verluidt om de windvang niet te verstoren. Deels vernieuwde kroonlijst met behouden modillons. Gecementeerde en geschilderde gevel met sierankers, imitatievoegwerk en dito hoekblokken. Rechthoekige vensteropeningen, op de eerste verdieping met geriemde omlijsting, op de benedenverdieping vernieuwd en onder strek in zwarte baksteen, centrale deur met getoogde deuromlijsting in dezelfde steen. Vernieuwd schrijnwerk met roedeverdeling in kunststof. Oostelijke zijgevel in donkerrode baksteen met gepekte plint. Zolderverdieping verlicht met drie oculi en zoldervenster, drie vensteropeningen met bewaard schrijnwerk op de eerste verdieping, één op de benedenverdieping met nieuw schrijnwerk. Toegang tot achterliggend, gedeeltelijk gekasseid erf via smeedijzeren hek met gietijzeren pijlers.

• Kadasterarchief West-vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1886/51, 1892/21, 1906/26, 1909/10, 1941/7, 1946/37, 1956/49.
  • [VERVENNE A.], Oude hoeven en hun bewoners te Koolskamp, Ardooie, 1997, p. 56-62.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin