Hoeve en herberg De Zwarte Leeuw

Beschrijving

Kleine dorpshoeve en voormalige herberg "De Zwarte Leeuw" met houten schuurtje, reeds in huidige constellatie afgebeeld bij aanvang van het kadaster (circa 1830) en eigendom van de kinderen van herbergier Fr. Bertheel. Nog niet afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778).

Woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, zwarte Vlaamse pannen), deels vernieuwde westelijke aanbouw onder golfplaten lessenaarsdak. Gecementeerde en geschilderde straat- en zijgevels, voorgevel met rechthoekige, geriemde muuropeningen met natuurstenen onderdorpels en bewaard schrijnwerk (schuiframen). Oostelijke zijgevel met imitatievoeg en vernieuwde muuropeningen in de benedenverdieping. Erf bereikbaar via smeedijzeren hek. Erfgevel in donkerrode en rode baksteen met bouwnaad, oostelijke deel met toiletdeur en kleine vensteropening, westelijk woongedeelte met muuropeningen onder betonlatei, kelderraam en handpomp. Staldeurtjes onder lessenaarsdak. Achterliggend houten bijgebouw onder golfplaten zadeldak. Gevels bekleed met brede houten planken.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin