Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Restant van voormalige gemeenteschool, heden gebruikt door lokale cultuur- en jeugdverenigingen onder meer repetitielokaal van de Koninklijke Muziekmaatschappij Sint-Cecilia en Chirolokaal. Volledig nieuwe gemeenteschool uit 1869 naar ontwerp van provinciaal architect Pierre Nicolas Croquison uit Kortrijk. Vervangt het oudere schoolgebouw ten oosten van nummer 26 (nu afgebroken) uit 1828 dat wordt omgevormd tot weefschool.

De school bestaat oorspronkelijk uit twee klassen en een naastgelegen onderwijzerswoning. Tijdens de schoolstrijd (1879-1884) wordt de school geboycot en loopt volledig leeg. In de periode 1885-1900 worden de gebouwen gebruikt door de katholieke jongensschool maar vanaf 1900 wordt het opnieuw een gemeentelijke jongensschool. Tijdens de Eerste Wereldoorlog worden de klassen ingericht als Duits veldhospitaal en nadien zes jaar gebruikt als noodkerk tot de herbouwde kerk weer in gebruik wordt genomen. In 1936 wordt een klaslokaal gebouwd naar ontwerp van architect Louis Verstraete uit Izegem aan de noordzijde van de speelplaats. Ook de vensteropeningen, ramen en kroonlijst van de bestaande klaslokalen wordt aangepast. In 1977 verhuist de school naar de nieuwe gebouwen in de Klaverstraat. De aanpalende onderwijzerswoning wordt afgebroken omstreeks 1995. Schoolvolume van één bouwlaag en zeven traveeën onder schilddak (nok parallel met de straat, geglazuurde mechanische pannen), toegangstravee onder plat dak. Vernieuwde gootlijst, betonnen geschilderde kroonlijst. Parement in donkerrode baksteen geritmeerd door bakstenen pilasters, hoge gecementeerde plint. Grote rechthoekige vensteropeningen met bewaard art-decogetint schrijnwerk (1936) met verticale roedeverdeling in bovenlichten en onderaan. Natuurstenen onderdorpels en dekstenen van de basementen. Toegang onder geprofileerde rondboogopening, vernieuwde tweedelige deur met vast bovenlicht. Recent vernieuwde dwarse aanbouw. Achterliggend vrijstaand roodbakstenen klasgebouw onder betonnen plat dak met rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1877/5, 1891/2, 1936/7.
  • CALLEWAERT A., Koolskamp tijdens de Hollandse periode (1815-1830), in Jaarboek van de heemkundige kring Ardooie-Koolskamp, jaargang 3, 2007, p. 82-92.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin