L-vormige hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed L-vormige hoeve

Beschrijving

Hoevesite op zijn minst opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie afbeelding op de Ferrariskaart (1770-1778), twee gebouwen in L-vormige constellatie.

Onverhard erf met boomgaardrestant toegankelijk tussen overhoekse bakstenen hekpijlers met mijtervormige nis en ijzeren hek. Aan oostzijde een boerenhuis met vernieuwd parement en oudere kern. Ten zuiden van het erf een schuurvolume in donkerrode baksteenbouw, deels beplankt en met halfopen wagenhuis, onder mank zadeldak met aandak (Vlaamse pannen).

• [VERVENNE A.], Oude hoeven en hun bewoners te Koolskamp, Ardooie, 1997, p. 107.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin