erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
208235
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208235

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis, opgetrokken volgens een bouwaanvraag van 1893 voor rekening van P.G. van Renterghem, een expert van de verzekeringsmaatschappij Providentia uit Frankfurt. De statige woning valt door zijn breedte van vijf traveeën op in de straat en in de wijk, waar burgerhuizen van drie traveeën de basisbebouwing uitmaken.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak, dat met een centraal dakvenster met rond fronton en bolornament en vier oeils-de-boeuf is verlicht. De woning heeft een bepleisterde lijstgevel met imitatievoegen op de gelijkvloerse en paneelwerk op de bovenverdieping. Kroonlijst op klossen; hardstenen plint waarop de doorlopende onderdorpels van de benedenvensters aansluiten, leunend op consoles, lage keldergaten. De gevel is geritmeerd door kordons en doorlopende vensterdorpels; het centrale deurrisaliet wordt bekroond door een balkon met gietijzeren leuning bij het bovenvenster. Rechthoekige muuropeningen, bovenvensters in geriemde omlijsting met oren en met rolluikkasten, benedenvensters in vlakke omlijsting. Guillotineramen op gelijkvloers, T-ramen boven; fraaie vleugeldeur met bovenlicht, te bereiken via drie hardstenen treden; voetenschraper in plint. De afwerking van de kamers op de gelijkvloerse verdieping is grotendeels bewaard: houten vloeren, stucplafonds.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier, 1893#837.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208235 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.