erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
208226
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208226

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Huizenrij Beeldhouwersstraat
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Kleine stadswoning met verzorgd wit bakstenen parement, ontworpen in 1901 door architect G. Van Oenen voor Leopold Hofkens. In dezelfde bouwaanvraag wordt ook de bouw van de naastgelegen, art nouveau burgerwoning (nummer 22) geregeld. Beide woningen passen op een afgeschuind perceel in de knik van de Beeldhouwersstraat. De grote woning op nummer 22 kent de standaard 19de-eeuwse, rechthoekige plattegrond met een gang en trappenhuis aan de ene zijmuur van de woning, waarop de kamers uitkomen. De kleine woning op nummer 24 vult de overgebleven hoek van het perceel op, met een plattegrond die vindingrijk moet zijn omwille van de moeilijke perceelsvorm: kleine driehoekige inkomhal achter de voordeur.

De woning van drie/twee traveeën en drie bouwlagen heeft een lijstgevel die een standaard opdeling kent, maar door het gebruik van witte baksteen als parement en natuursteen voor sluitstenen en speklagen verwijst naar de vernieuwende architectuur van het begin van de 20ste eeuw. Kroonlijst op slanke modillons, hardstenen plint met betraliede keldervensters. Segment- en rondbogige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, mooie vleugeldeur, deels beglaasd en met hekwerk. De woning is gelegen in het stadsgezicht dat gevormd wordt door de huizenrij nummers 2 tot 26.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 2419.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Art nouveau burgerhuis

  • Is deel van
    Beeldhouwersstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208226 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.