Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Kleine hoeve uit het interbellum. Volgens kadaster gebouwd in 1926 door landbouwers Victor Callewaert-Naeyaert uit Koolskamp en Octavie Callewaert uit Egem. Latere uitbreidingen van onder meer woonhuis langs straatzijde met een travee en het stalvolume onder lagere nok.

Gelegen langs doodlopende zijstraat, onverhard erf toegankelijk via smeedijzeren hek. Langgerekt volume aan de zuidzijde van het perceel. Eenlaagse rode baksteenbouw met woonhuis en aangebouwd schuurstalvolume onder zadeldak, deels met lagere nok (dwars op de straat, zwarte mechanische pannen). Vernieuwde dakgoot, lage gecementeerde plint. Oorspronkelijk dubbelhuis, geritmeerd door uitspringende baksteenband, natuurstenen onderdorpels, getoogde vensteropeningen. Achtergevel met beluikte vensteropeningen. Eerste travee van het woonhuis en de westelijke aanbouw met tweeledige poort met muuropeningen onder betonlatei. Stalvolume onder lagere nok en garage onder lessenaarsdak. Voorgevel met twee vensteropeningen onder betonlatei. Houten gevelkapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1926/7.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin