Beschrijving

Voormalige kleine hoeve minstens opklimmend tot het begin van de 19de eeuw. Bij de aanvang van het kadaster (circa 1830) opgetekend als tweewoonst en eigendom van landbouwer Jozef Van Thornhout uit Zwevezele. Verenigd circa 1892 door landbouwer Eduardus Goedefroi.

Vrijstaande gebouwen op U-vormige plattegrond recent op eenvormige manier verbouwd. Eenlaags woonhuis onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, Vlaamse pannen) van negen (vijf + vier) traveeën. Witgeschilderde gevel met gepekte plint. Getoogde muuropeningen, deels beluikt, vernieuwd schrijnwerk met roedeverdeling. Oostelijke aanbouw onder lessenaarsdak met garagepoort. Achterliggend bakhuis en schuurstalvolume (nok loodrecht op de straat) met eenzelfde bedaking en gevelafwerking. Schuurstalvolume met beplankte geveltop. Ondergrondse bakstenen aardappelkelder met rondboogingang in de voortuin.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1892/6.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin