erfgoedobject

Regionalistische villa

bouwkundig element
ID
208200
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208200

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Regionalistische villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Regionalistische villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Grote landelijke villa met regionalistische kenmerken uit eind jaren 1930 naar ontwerp van architect J. Manneback, opgenomen in een artikel in het tijdschrift "Bâtir" uit 1939. Gelegen op een hoogte op het einde van de weg in een landelijke omgeving op de grens met Asse. De woning ligt in een grote tuin die toegankelijk is via een bakstenen toegangspoort onder pannen schilddak en ten oosten van de woning bevindt zich een boomgaard. Het was de wens van de bouwheer om een landelijke woning te hebben die ontworpen werd als een Vlaams landbouwbedrijf, dit was te verantwoorden door de landelijke omgeving te midden van landbouwbedrijven.

Witgeschilderd bakstenen gebouw van één à twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder complexe pannen bedaking. Gebruik van regionalistische elementen zoals sierankers, tuitgevels met schouderstukken en muurvlechtingen, hoeksteunberen en beluikte vensters. Op de plannen van de architect staat in de eetkamer een grote schouw opgebouwd uit rode en blauwe baksteen uit Boom.

De nabij gelegen nummers 21-23 op de Kerkweg zijn eveneens gebouwd en verbouwd met aandacht voor de typisch landelijke stijlkenmerken.

  • Archief gemeente Dilbeek, bouwaanvragen Groot-Bijgaarden, 874.1 diverse bouwplans (losse) van de jaren 1930 tot +/- 1940, doos 422 (Proprieté de Mr le docteur Boucquey Jules, plan zonder datum).
  • DELETANG M. 1939: Habitations citadines et rurales. Architecte J. Manneback, Bâtir, 77, 170-171.

Bron: VERWINNEN K. met medewerking van KENNES H. & THOMAS H. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Dilbeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB7, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Regionalistische villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208200 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.