Herberg Sint-Hubrecht

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Sloeber

Beschrijving

Oude herberg vroeger gekend als "Sint-Hubrecht" en later "In Het Gildhof", doet tijdens het ancien regime tevens dienst als "stadthuys en vanghenisse" en beschikte over een eigen brouwerij. De gevangenis blijft zeker tot aan de Franse Revolutie op deze plaats. Het gemeentehuis vestigt zich in de periode 1830-1953 in de nu verdwenen herberg "het Gemeentehuis" (ter hoogte van nummer 7). Midden de 18de eeuw bevindt zich achter de herberg de wip van de in 1671 opgerichte handboogschuttersgilde Sint-Sebastiaan. Eind 19de eeuw verhuist de schuttersgilde naar "Het Schuttershof".

Op de Ferrariskaart (1770-1778) is op de huidige locatie een vrijstaand volume afgebeeld met achterliggende boomgaard, ernaast ook een tweede volume evenwijdig met de straat en een derde achterliggend volume (brouwerij?). In de loop van de 19de eeuw doet het gebouw ook dienst als bakkerij en later slagerij. Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel met de straat, mechanische pannen, houten gootlijst). Geschilderde straatgevel met getoogde vensteropeningen onder strek op de bovenverdiepingen en dito deuropening, op de benedenverdieping thans vervangen door drie grote rechthoekige vensteropeningen onder betonnen latei met sporen van de oude ontlastingsbogen. Natuurstenen onderdorpels en houten schrijnwerk, nieuwe voordeur. Gecementeerde en geschilderde plint met schijnvoegen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Koolskamp, 1906/14.
  • [VERVENNE A.], Oude hoeven en hun bewoners te Koolskamp, Ardooie, 1997, p. 97-100.