Dorpsherberg

Beschrijving

Voormalige dorpsherberg "'t Paradijs". Volume vermoedelijk daterend uit het begin van de 19de eeuw, op het minst teruggaand op de volumes zichtbaar op het primitief kadasterplan (circa 1830). Het café is dan eigendom van Pieter Vanlandeghem, koopman uit Koolskamp. In 1865 wordt de Ardooisestraat verbreed en de herberg in opdracht van herbergier Clementius Callewaert aangepast. Deze laat in 1866 het bijgebouwtje langs de Ardooisestraat optrekken en vermoedelijk rond 1878 het hoofdvolume vergroten.

Eenlaagse verankerde baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak (nok parallel met de straat, zwarte Vlaamse pannen) en een aanbouw aan westzijde onder lessenaarsdak. Bewaarde houten gootlijst. Twee eerste traveeën verbouwd tot winkelpui met deur, andere getoogde vensteropeningen met betegelde onderdorpels waarin T-vensters. Bewaarde luikduimen, imitatieluiken. Vernieuwde deur en deuromlijsting. Geschilderde voorgevel met sporen van oudere siercementering. Gecementeerde en geschilderde oostelijke zijgevel met getoogde vensters en twee oculi. Bijgebouwtje van een bouwlaag en twee traveeën (nok parallel met de Ardooisestraat, blauwe Vlaamse pannen) met eenzelfde cementering. Westelijke zijgevel geschilderd en voorzien van een rond en twee rechthoekige zolderramen met horizontale diefijzers.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1866/2, 1878/10, 1886/23.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin