Hoeve Goed ter Beken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed ter Beken

Historische hoeve, met vernieuwd woonhuis en 19de-eeuwse schuur en cichorei-ast.

Historiek

Hoevesite weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Cense t'Goet ter Beken" met apart omwald woonhuis, schuur en stal in L-vormige opstelling. Op het landboek uit 1778 is de tweeledige walgrachtstructuur duidelijk af te lezen, vermoedelijk eertijds met opperhof-neerhof verdeling. Rond 1835 is de hoeve eigendom van Gaspaerd Dedraeck uit Gent. Op het primitief kadasterplan (1817) en de Atlas der Buurtwegen (1846) weergegeven met boerenhuis binnen aparte vierkante omwalling met toegang aan de oostzijde, waar het neerhof zich uitstrekt met een langgerekt schuurvolume en kleinere bijgebouwen, binnen nog deels aan oostzijde bewaarde omwalling. Vermeld als "Goed ter Beken, Ferme". Via dreven verbonden met de Wezestraat ten westen en de Veldkaaistraat ten oosten. In 1888 wordt de cichorei-ast opgetrokken ten noorden van het erf. In 1890 wordt het boerenhuis vergroot aan noordzijde. De cichorei-ast bestaat al. Rond 1907 wordt het boerenhuis opnieuw verbouwd, het oostelijke deel van de walgracht wordt gedempt. Ten westen van het woonhuis wordt een bakhuis volledig heropgebouwd. In 1942 is de hoeve eigendom van Jules Verhelle-Cools en kinderen, die de volledige walgracht laat dempen en het gebouwenbestand uitbreidt.

Beschrijving

Ten noorden van het erf een cichorei-ast in rode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen, gedeeltelijk met luchtstraat. Kleine rechthoekige muuropeningen. IJzeren industriële gevelankers.

Ten oosten een hoge schuur in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen. IJzeren schuifpoorten. Zijgevel met gedichte asemgaten.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1889/12, 1890/13, 1908/19, 1942/19.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin