erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
208123
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208123

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistische herenhuis volgens de bouwaanvraag uit 1887 opgetrokken in opdracht van de koopman J. Schenéder. Uit het bouwdossier vallen de ontwerper noch aannemer af te leiden. De woning is gebouwd op een perceel dat met een knik doorliep tot in de Bouwmeestersstraat, waar ter hoogte van de nummers 12-14 remises aanwezig waren. Deze werden in 1920 vervangen door een werkhuis, in 1929 afgebroken voor twee nieuwe art-decowoningen. Het pand is één van de grootste eind-19de-eeuwse woningen die nu nog op de Amerikalei zijn bewaard. Op de aanpalende percelen hoek Amerikalei en Bouwmeestersstraat bouwden zijn familieleden Auguste Schenéder in 1887 een burgerhuis (gesloopt) en Marguerite Schenéder in 1889 drie burgerhuizen, deze laatste ontworpen door de architect Theodoor Charlier.

Voorname rijwoning van drie bouwlagen op souterrain en vier traveeën onder leien mansardedak met vier dakvensters. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met een standaard neoclassicistische afwerking, typisch voor het Zuid: houten kroonlijst op klossen, hoge hardstenen sokkel met keldervensters, kordons en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op de begane grond, rechthoekige vensteropeningen met rijkere uitwerking op de eerste verdieping (entablement en driehoekig fronton). De rechter deurtravee is geaccentueerd: boven de brede, in hardstenen omlijsting gevatte rondboogdeur is een balkon aangebracht op hardstenen consoles, op de bovenverdieping een kleiner balkon.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1887 # 467 (nummer 88), 1920 # 10134 en 1887 # 1399 (nummer 86).

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Art-decoburgerhuis

  • Is gerelateerd aan
    Art-decoburgerhuis

  • Is deel van
    Amerikalei


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208123 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.