erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekpand

bouwkundig element
ID
208117
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208117

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fraai neoclassicistisch hoekpand met de Tolstraat, opmerkelijk door de bewaarde houten winkelpui en het authentieke café-interieur. Het pand werd in 1883 gebouwd voor eigen rekening door aannemer Felix Burlet, samen met twee aansluitende huizen in de Tolstraat op nrs. 87 en 89.

Hoekpand van drie bouwlagen onder een leien mansardedak met oeils-de-boeuf, twee traveeën op de Amerikalei, een afgeschuinde hoektravee en één travee in de Tolstraat. Goed bewaarde en kwalitatieve gevelafwerking, die boven de standaard uitsteekt: omlopende houten winkelpui met verzorgd schrijnwerk, bepleisterde verdiepingen geordonneerd door kolossale pilasters op geblokte basis en met gekruld kapiteel, die een klassiek entablement dragen (fries van verdiepte muurvelden, houten kroonlijst op klossen, rechte muizentandlijst). Deurvensters op eerste verdieping met zware omlijsting en rond fronton, voorzien van borstweringen (vervangen). Vensteropeningen boven in geprofileerde omlijsting met oren en diamantkop als sluitsteen. Bewaard café-interieur: deursluis, vloer, lambriseringen, stucplafonds.

De twee identieke woningen in de Tolstraat, drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak, kregen een meer standaard neoclassicistische gevelafwerking. Nr. 89 is door nieuwbouw vervangen; nr. 87 is gedecapeerd en verbouwd op de begane grond.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1883 # 533.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch hoekpand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208117 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.