erfgoedobject

Twee neoclassicistische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
208110
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208110

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van twee identieke neoclassicistische burgerwoningen, gebouwd circa 1884 naar ontwerp van architect Aloïs Scheepers voor Charles en Jules Hüger. Enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met een neoclassicistische afwerking van de lijstgevel die verzorgd, maar vrij standaard is, en vaker voorkomt op de Amerikalei. De erfgoedwaarde van dit type woningen ligt in het feit dat ze samen voor een homogeen straatbeeld zorgen van witte, neoclassicistische lijstgevels, wat uitstekend tot zijn recht komt in het strakke, geometrische stratenpatroon van het Zuid. Temeer daar de huizenrij van nrs. 121 tot 133 niet onderbroken is door (ver)nieuwbouw.

Houten kroonlijst op klossen en twee centrale consoles, hoge hardstenen, geblokte plint met getoogde keldervensters van het souterrain. Centraal vensterrisaliet met imitatievoegen en balkons. Rechthoekige muuropeningen, op de verdiepingen omlijst met versierde sluitsteen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1884 # 965, 1884 # 858.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee neoclassicistische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208110 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.