Rij neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Deze vier neoclassicistische burgerhuizen hoorden samen met de tussenliggende, verbouwde nrs. 105 en 107 tot een eenheidsbebouwing. De huizenrij werd circa 1890 gebouwd volgens een typeplan waarmee aannemer J. De Pooter verschillende groepen woningen realiseerde langs de Amerikalei. Oorspronkelijk was de gevelrij gekenmerkt door gevelbrede, doorlopende balkons op de eerste verdieping, met tussen elke travee een veld versierd met ranken en rond fronton. Verbouwingen onderbraken de homogeniteit: in 1905 wordt het balkon van nr. 103 ingekort, in 1908 wordt bij nr. 111 en erker geplaatst in plaats van de balkons. Kenmerkend voor deze huizenrij is dat de percelen uitgeven op de achterliggende Brederodestraat, waar bijgebouwen of paardenstallen werden gebouwd.

Enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels: imitatievoegen op de gelijkvloerse verdieping, de kroonlijsten op klossen of modillons, de hardstenen plint en de vensteromlijstingen met oren zijn standaard elementen bij dit type woning op het Zuid. Nr. 103 met goed bewaarde details onder meer fijn schrijnwerk, tralies, lantaarn aan voordeur.