erfgoedobject

Café De Mythe

bouwkundig element
ID
208093
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208093

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Mythe
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige afspanning "De Loskaai" met kalk- en kolenmagazijn, volgens kadaster opgetrokken in 1879, in opdracht van Pieter Renaux uit Kortrijk, gekend als vertegenwoordiger van steenkoolmijnen. De woning wordt ingericht als herberg/afspanning en het achtergelegen magazijn langsheen de Biekorfstraat als magazijn van kalk, cokes en kolen, zie opschrift.

Hoekpand van twee bouwlagen in rode baksteenbouw onder tentdak in Vlaamse pannen. Straatgevels van vier traveeën en afgeschuinde hoektravee. Getoogde muuropeningen, nieuw schrijnwerk, met uitzondering van één bewaard T-raam met grote roedeverdeling, dichtgeschilderde/ -gepleisterde vensteropeningen met dezelfde verdeling. Geschilderde natuurstenen onderdorpels en gecementeerde plint. Natuurstenen sluitstenen, hoek- en negblokken. Witgeschilderd opschrift onder de kroonlijst: "MAGAZIJN VAN KALK COKES EN KOLEN" en "ESTAMINET AFSPANNING RESTAURANT". Vermoedelijk latere toevoeging op de borstwering van de tweede bouwlaag: "DE MYTHE". Aangebouwd magazijn van één bouwlaag ingrijpend vernieuwd, thans in gebruik als feestzaal. Een voorliggende weegbrug is verdwenen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1879/32, 1893/1.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Café De Mythe [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208093 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.