erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekpand

bouwkundig element
ID
208081
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208081

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch hoekpand met horecagelijkvloers, gelegen op het smalle hoekperceel van de Bolivarplaats, de Jan Van Gentstraat en de Gijzelaarsstraat. Het pand, bestaande uit twee meergezinswoningen, is gebouwd volgens plannen in een bouwaanvraag van 1882 van meester-metser en aannemer Frans Constant Lixon voor R. Verreydt. Boven de deur in de Jan Van Gentstraat is het jaartal "1889" geschilderd, wat misschien slaat op de datum van afwerking, maar evengoed kan de 9 een verbastering van de 2 zijn. Het gebouw herinnert aan de oorspronkelijke functie van de Bolivarplaats als stationsplein voor het Zuidstation, met de talrijke horecagelegenheden die de aanwezigheid van dit station aantrok.

Neoclassicistisch complex bestaande uit een groot hoekpand en een aansluitend enkelhuis van twee traveeën in de Jan Van Gentstraat. Vier bouwlagen onder plat dak met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels, beëindigd met kroonlijst op klossen en geritmeerd door kolossale pilasters waarin telkens twee traveeën zijn vervat. Gelijkvloerse verdieping oorspronkelijk met imitatievoegen; vlakke bepleistering op de verdiepingen. Rechthoekige muuropeningen met sluitstenen en balkon in de hoektravee. Rondbogige deurvensters in hoektravee en winkelpui in aansluitend pand zijn verdwenen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1882 # 449.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch hoekpand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208081 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.