Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistische burgerwoning, gebouwd in 1906 in opdracht van Hendrik Vandekerckhove-Van Acker, gekend bij kadaster als rentenier te Ardooie. Verbouwing en samenvoeging van twee pas gebouwde kleinere woningen uit 1903. Achterliggend atelier vermoedelijk uit het midden van de 20ste eeuw.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën in paarsbruine baksteenbouw onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Lijstgevel met houten geprofileerde kroonlijst met klossen en modillons. Getoogde muuropeningen waarin nieuw schrijnwerk, op de begane grond aan de rechterzijde gewijzigd. Gebruik van blauwe natuursteen voor kordonlijsten, horizontale banden, schouderstukken en onderdorpels. Smeedijzeren sierankers. Bewaarde houten voordeur met beglazing en traliewerk, waarboven een witstenen jaartalsteen "1906". Tegelfries boven de vensters van de tweede bouwlaag.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1904/14, 1907/19.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin