Samenstel van burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van twee woningen uit het interbellum, ter vervanging van eind 19de-eeuwse eenlaagsvolumes. Op hoek met de Watervalstraat.

Op het primitief kadasterplan (1817) wordt een samenstel van twee kleine woningen afgebeeld, op de hoek van de Stationsstraat en de nog onverharde Oude Lichterveldsestraat. Volgens kadaster wordt in 1868 ten zuiden daarvan een stenen koren- en oliewindmolen gebouwd, in opdracht van Jan Deurinck. Op de mutatieschets wordt het toponiem "Elslandershoek" vermeld. In 1870 wordt door dezelfde eigenaar een woning (nummer 67) met aanpalend magazijn (ter hoogte van nummers 69-73) opgetrokken langs de weg. In 1882 wordt de molen afgebroken. In 1888 wordt het pand verkocht aan notaris Karel Debrouckère uit Roeselare. Volgens kadaster laat deze in 1889 het woonhuis vergroten (nummers 67-69) en het magazijn omvormen of herbouwen tot twee woningen (nummers 71-73). In 1892 gaat het pand over in handen van notaris Leo Pastur-Debrouckère uit Geldenaken, die het in 1898 verkoopt aan notaris Van Campenhoudt-Fiévé uit Ardooie. Een postkaart uit het begin van de 20ste eeuw geeft een samenstel van twee woningen van anderhalve bouwlaag onder zadeldak weer. Rond 1905 wordt de eigendom verkocht aan Gustaaf De Busschere-Vandedriessche, koopman te Ardooie. In 1907 verschijnt een bijgebouw achterin de tuin van nummer 73. Vermoedelijk worden de huisjes in de jaren 1930 afgebroken en herbouwd tot het huidige volume.

Samenstel van twee woningen in rode baksteenbouw van twee bouwlagen en drie + vier traveeën onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Hoge natuurstenen plint. Rechthoekige muuropeningen met gepleisterde geblokte omlijstingen. Bewaard houten schrijnwerk (schuif- en T-ramen). Getoogde deuropeningen, bewaarde voordeuren met waaiervormig bovenlicht. Centrale gebogen erker met bovenliggend balkon met fraai geometrische ijzeren leuning, uitlopend in puntgevel met deurvenster. Op de borstwering voorzien van kleurrijke tegeltableaus met afbeeldingen van onder meer bloemenvazen en zeilschip. Achter de woning nummer 73 een huiskapel, opgebouwd in rode baksteen, spitsbogige opening met kruis in zwarte baksteen.

Gaaf bewaard interieur bij nummer 73. Cementtegelvloeren in tegeltapijten met florale en geometrische motieven. Inkomhal afgewerkt in marbrietplaten. Plafonds in lijstwerk, in de kamers met rozetten, in de inkomhal met consoles. Marmeren schouwtjes. Houten deels beglaasde binnendeuren. Achterdeur met beglazing in houten roedeverdeling met ovalen medaillon. Nummer 71, kleinere woning met licht gewijzigde structuur, deels bewaarde cementtegelvloer (geometrisch motief).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1868/5, 1870/3, 1881/5, 1882/6, 1889/4, 1891/5, 1907/10, 1945/32.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin