• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Pand met 19de-eeuwse kern. Het volume is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835) en is dan eigendom van Fernand Devriendt, smid (moeilijk leesbaar) uit Koekelare. In 1848 wordt het pand vergroot door Pieter Demeester, bakker uit Koekelare. In 1876 opsplitsing in twee huizen door Karel en Amandus Demeester, winkeliers uit Koekelare, er is tevens een "rurale vergroting" (vermoedelijk nutsgebouw achteraan). In 1926 wordt de nog bestaande feestzaal gebouwd (groot perceel tot aan de Noordomstraat). In 1934 wordt in de tuin een bakkerij gebouwd.

Oranje baksteenbouw boven gecementeerde plint. Sierlijk lijstwerk met afgeronde baksteen, ter hoogte van de licht getoogde bovenvensters en onder de goot. Bewaarde houtwerk met T-indeling op de verdieping, onderdorpels van blauwe hardsteen. Verbouwde begane grond.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1849/7, 1877/14, 1926/79, 1934/30.

Auteurs: Vanneste, Pol