erfgoedobject

Veevoeder- en kunstmestbedrijf

bouwkundig element
ID
208062
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208062

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig veevoeder- en kunstmestbedrijf Pyck, gelegen langs de Sint-Jorisstraat en het Sint-Jorisplein (tussen de Dorpsstraat en de Noordomstraat). Kadastraal echter bekend als Dorpsstraat.

In 1929 bouwen Leon Pyck-Costenoble, handelaar uit Koekelare (het gebouw) en Theofiel Pyck-Devreker, koopman uit Koekelare (voor de grond) een magazijn (toen al een maalderij). In 1937 wordt het magazijn volledig herbouwd door Leon Pyck (deze bewoonde aanpalend huis in de Dorpsstraat). Deze vroeg de toelating (milieuonderzoek) voor het inrichten van een "mekanieke koornmaalderij met cylinder en megelwerktuig van koelen". In 1985 wordt de site verkocht. In 1989 koopt de gemeente de eigendom Pyck, het woonhuis en het postgebouw ernaast worden gesloopt en vervangen door het Sociaal woonproject "Langst de Platse" (2002) van de Bouwmaatschappij De Mandel. Dit kaderde in de dorpskernvernieuwing, tweede fase.

Het Sint-Jorisplein bestaat uit een circa 1998 aangelegde parking afgezoomd met lindebomen, op de voormalige binnenplaats van de maalderij. In 2007-2009 wordt het industrieel gebouw door het gemeentebestuur verbouwd tot muziekschool (opening midden 2010), gemeentelijk archief en documentatiecentrum (Spaenhiers vzw) naar ontwerp van John D'Hollandere (Koekelare). Geelbakstenen gebouw op L-vormige plattegrond. Twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak (rode, mechanische pannen). Het voormalig laadvenster met overkragende dakoverstek is bewaard. Aansluitend hoger bakstenen silogebouw uit het midden van de 20ste eeuw.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1929/zonder nummer (geen schets), 1937/40.
  • Open monumentendag 2008 (brochure van de Spaenhiers vzw), 14 september, 2-6.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Veevoeder- en kunstmestbedrijf [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208062 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.