• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve gelegen in een omringende deels omhaagde boomgaard, aan de straatzijde kapel. De boomgaard omvat oude bomen, maar is ook deels recent heraangeplant

Geschiedenis van de site

Op het voorhof van de hoeve werden vanaf 1979 tal van middeleeuwse vondsten gedaan. Bij een opgravingscampagne in 1986 komen Romeinse scherven aan het licht (archeologische vereniging Spaenhiers en het toenmalige Instituut voor het Archeologisch Patrimonium).

De hoeve is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835). De eigenaar is op dat moment een Koekelaarse landbouwer. Het boerenhuis en twee grotere en twee kleinere landgebouwen zijn U-vormig opgesteld rondom een erf en omgeven door een boomgaard. Een groot rechthoekig perceel is ingericht als "hof". In 1879 wordt door een landbouwer uit Ichtegem het boerenhuis vergroot en verbouwd en worden de twee kleine landgebouwen afgebroken. Volgens het kadaster worden vóór 1932 (Eigenaar is Vandewalle M., weduwe Charles Vandewalle was eigenaar sinds 1921) drie nieuwe landgebouwen bijgebouwd en wordt er rechts van het boerenhuis een smal volume aangebouwd. De meeste nieuwe gebouwen kaderen in een landbouwdifferentiatie vanaf 1922: het gemengde vee- en akkerbedrijf wordt aangevuld met een kippenbroeierij.

Beschrijving

Ten noorden van de boomgaard, boerenhuis, in kern reeds aangeduid op het primitief plan, maar met vergroting in 1879. Verankerd, geelbakstenen dubbelhuisvolume van vijf traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen, nok evenwijdig met de straat), bekroond door dakruitertje voor klok. Verzorgde gootlijsten op klossen. Zuidgevel met getoogde muuropeningen onder rode strek, bewaarde luikduimen. Deels bewaard beschilderd houtwerk met T-indeling. De noordgevel is witgeschilderd boven gepekte plint en omvat een opkamer van twee traveeën. Getraliede opkamervensters op vensterbanken van grijsgesmoorde tegeltjes, dito kelderraam.

Interieur. Bewaarde witgeschilderde kelder met rondbogige bewaarnis en vloer van grijsgesmoorde terracottategels. Bewaarde cementtegelvloer en trap met drie tredes in kleine zwarte baksteentjes (grijsgesmoorde klompjes). Verzorgde houten trappaal en leuning, muurkastje onder de trap.

Tegen de oostelijke zijgevel, geelbakstenen aanbouw onder lessenaarsdak (rode Vlaamse pannen), daterend uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. In oorsprong varkenshok, zie staldeur en varkensvoederbakken, uitgewerkt in halfronde boog, nu deels bij het huis betrokken. Rond het huis, deels bewaarde stoepen.

Ten noordoosten van het boerenhuis, schuur van 1881, zie jaaraanduiding in de rechter zijgevel. Deels verbouwd met recente beplanking van de erfgevel. Rechter zijgevel: getoogde luiken onder strek, in het gevelveld jaartal "1881" in kleine zwarte baksteentjes (grijsgesmoorde klompjes) en uilengat. Bewaarde kapconstructie.

Haaks op de schuur en het boerenhuis ingeplante stalling, uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen, geknikte dakoverstek). Bewaarde tweeledige staldeuren onder strek.

• Kadasterarchier West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1880/9, 1942/32.
  • DEWILDE M., Romeinse vondsten langs de Brugse Heirweg, in Jaarboek. Spaenhiers 2000, p. 35-50.
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 63 (iconografie).
  • WYNDELS C., De kippenbroeierij van de gezusters Vandewalle, in Spaenhiers. Jaarboek, jaargang 11, 2003, p. 13-28.

Auteurs: Vanneste, Pol