Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Beschrijving

Gelegen aan de noordzijde van de erfoprit naar hoeve Oude Lichterveldsestraat nummer 55. In ruïneuze staat. Volgens kadaster opgetrokken rond 1903 door de familie Supply.

Veldkapel in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in zwarte mechanische pannen. Witgekalkte trapgevel met vijf trappen, ijzeren kruis op de nok. Getoogde deuropening geflankeerd door pilasters met bovengaand baksteenkader. In geveltop een oculus met opschrift "AV / M". Zijgevels met overhoeks tandfries, halfronde raampjes met verticale ijzeren roedeverdeling. Vlakke sluiting.

Interieur. Lichtblauwgeschilderde gepleisterde wanden, houten spitstongewelfje. Zijdelingse vaste houten bankjes. Cementtegelvloer met geometrisch motief. Vernield houten neobarok altaartje achter halfhoog ijzeren altaarhek.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1903/4.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Ardooie, s.l., s.d, nr. 28.