erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
207987
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207987

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve grotendeels uit het interbellum, gelegen in het doodlopend straatdeel naast de brug over de autosnelweg A17/E403.

De Ferrariskaart (1770-1778) beeldt op deze plaats reeds bebouwing af. In het begin van de 19de eeuw bestaat de hoeve uit losstaande bebouwing, in L-vormige constellatie rondom het erf en met zuidoostelijker bakhuis en landgebouw. In 1914 wordt het westelijke landgebouw afgebroken en ten oosten van het erf een nieuwe (huidige) woning gebouwd in opdracht van Julius Van Canneyt, naar ontwerp van architect Louis Verstraete uit Izegem. In 1930 worden de overige hoevegebouwen afgebroken en wordt ten zuiden van de woning een lang landgebouw opgericht, waarin schuur en stallingen zitten vervat. Ten westen langs de straat, op de plaats van het vroegere woonhuis, wordt een rij van drie woningen gebouwd (verdwenen). In 1943 krijgen huis en stal een kleine uitbreiding aan oostzijde.

Villa in landelijke stijl, in gele baksteenbouw onder zadeldak in roodgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Gescheiden van de straat door voortuintje met ligusterhaag, voordeur bereikbaar tussen bruinbakstenen pijlers met lagere bloembakjes met afgeronde hoek. Houten klokkenstoeltje met leien. Oostelijk gedeelte onder lagere nok met twee dakvensters. Getoogde of gekoppelde rondboogvormige muuropeningen met blinde boogvelden, vernieuwd schrijnwerk. Fraaie houten voordeur met ovalen beglazing met kleine roedeverdeling, in roodbakstenen omlijsting. Vlechtingen in de zijgevel. Achtergelegen erf in losse verharding, bereikbaar via een resterende ijzeren hekvleugel met roodbakstenen pijler met mijtervormige kapelnis. Aan de oostzijde een groot noord-zuid georiënteerd schuur-stalvolume in donkerrode baksteenbouw onder pannen zadeldak. Getoogde muuropeningen, onder meer hoge stalvenstertjes met ijzeren roedeverdeling, tweeledige staldeuren enzomeer. Metalen schuifpoort, wagenhuis onder betonlatei. Deels ingericht als winkelruimte, aan de erfzijde met nieuw inkomportaal.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1919/18, 1930/33, 1943/39.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207987 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.