Lindenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lindenhoeve

Bestaande uit voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) en het primitief kadasterplan (1817) weergegeven met drie volumes in U-vormige constellatie rondom het erf, met boerenhuis en schuur op de huidige plaats. Rond 1830 is de hoeve eigendom van Felix Depuydt, landbouwer uit Ardooie. In de tweede helft van de 19de eeuw is de hoeve eigendom van grootgrondbezitter Gustaaf de Mûelenaere uit Pittem. Rond 1880 wordt het boerenhuis vergroot aan de westzijde (mogelijk integraal vernieuwd) en worden op de plaats van de oudere bebouwing twee nieuwe landgebouwen en opgericht en een bakhuis ten westen van de woning. De mutatieschets vermeldt het toponiem "Schaerehoek". Tijdens het interbellum wordt het boerenhuis opnieuw verbouwd of vernieuwd.

Hoeve met losstaande hoevegebouwen rondom een verhard erf, toegankelijk via een ijzeren hek tussen gekandelaarde lindes.

Aan de noordzijde het boerenhuis in roodbakstenen eenlaagsbouw onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok haaks op straat). Erfgevel van zes traveeën met verdiepte muurvelden afgeboord met muizentand, waarboven een bekronende tandlijst. Nieuwe gootlijst, plint in siercementering Rechthoekige muuropeningen onder betonlateien, bewaard houtwerk (schuiframen), natuurstenen onderdorpels, vergrote muuropening in de westtravee. Oostelijke zijgevel met rondbogige zoldervensters. Vernieuwde noordgevel.

Parallelle schuur ten zuiden van het erf, in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen. Aardappelkelder met getoogde deur, rechte centrale schuurpoort. Laadluik in de zijgevel.

Ten westen van het erf nieuwe loodsen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1873/2, 1888/2, 1890/1.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin

De schuur werd vervangen door een nieuw volume.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2012, Oude Lichterveldsestraat, Ardooie [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 14 oktober 2020).
  • Informatie verkregen van de gemeente Ardooie (13 oktober 2020).