• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, bestaande uit voornamelijk 19de-eeuwse bestanddelen met oudere kern, met 20ste-eeuwse cichorei-ast.

Historiek

Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt op deze plaats een hoeve van vijf volumes weergegeven. Op het primitief kadasterplan (1817) aangeduid als een grote hoeve, bestaande uit vier langwerpige gebouwen in een vierkante opstelling rondom het erf, aan westzijde met haaks aangebouwde vleugel, aan zuidoostzijde een kleiner bijgebouw. Ten noorden is nog een stuk walgracht bewaard. In het tweede en derde kwart van de 19de eeuw is de hoeve eigendom van de graaf Ferdinand d'Andelot. In 1862 wordt het kleiner bijgebouw afgebroken om plaats te maken voor een verlenging van de schuur. In 1893 krijgt het boerenhuis een noordelijke haakse uitbouw. In 1941 is de hoeve eigendom van landbouwer Maurits Demeulenaere, die ten westen langs de straat een cichorei-ast laat bouwen en ingrijpende aanpassingen uitvoert aan woonhuis en landgebouwen, daarbij wordt de schuur verlengd aan noordzijde en het woonhuis voorzien van een nieuwe erfgevel. In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt het volume ten zuiden van het erf, parallel met de straat, afgebroken.

Beschrijving

Vrijstaande hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, rondom een ruim onverhard erf. Ten noorden het boerenhuis met westelijke stalaanbouw, met zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met de straat). Woongedeelte met erfgevel in rode baksteen met gecementeerde plint, rechthoekige muuropeningen met schuiframen, deur met getrapte dagkanten en houten deurvleugel met beglazing en hekwerk. Dakvensters onder trapgeveltje. Staldeel met gecementeerde erfgevel, met rechte staldeur en poortopening. In de oostelijke zijgevel een ingewerkte houten schouderboogvormig kapelnisje. Noordgevel en noordelijke aanbouw voorzien van vernieuwde muuropeningen onder betonlateien.

Aan de oostzijde een langgerekt schuurvolume onder zadeldak in Vlaamse pannen. Gevels met talloze bouwsporen, aan erfzijde met dichtgemetselde poortopening onder verhoogde dakoverstek. Getoogde staldeurtjes, onder meer tweeledig. Nieuwer ingebrachte stalvensters. Houten poort met rondbogig klinket. Aan de westzijde van het erf een stal, aan erfzijde met laaddeurtjes onder haakse nok en voorzien van getoogde staldeuren en -venstertjes.

Ten westen langsheen de straat een ast in oranjerode baksteenbouw onder zadeldak, met diverse nokhoogtes. Hoger astgedeelte met luchtstraat op de nok en drie niveaus/ roosters, zie gietijzeren ankers. Rechthoekige muuropeningen onder betonlateien, ijzeren schuifpoort en laaddeur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1862/50, 1894/8, 1941/18.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin