Kapel Vanden Bussche

Beschrijving

Ook kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart genoemd. Gelegen in de tuin van Marktplein 9, toegankelijk vanaf de Onze-Lieve-Vrouwstraat.

Brouwerswoning met achtergelegen brouwerij, bureel, kapel en aanhorigheden beschermd als monument (M.B. 10/06/1999). Kapel opgericht rond 1880 in opdracht van Victor Vanden Bussche naar aanleiding van een gelofte voor de genezing van zijn zieke zoon (Cyriel Vanden Bussche). Geregistreerd bij kadaster in 1883. Heringericht/ ingewijd in 1945.

Neogotische kapel in rode baksteen van één beuk van twee traveeën uitlopend in koor met driezijdige sluiting, onder zadeldak in natuurleien. Voorgevel met dubbele houten toegangsdeur onder strek, bekroond door spitsboogvormig boogveld, waarboven een spitsbogig drielicht en uitlopend in puntgevel afgeboord met spitsboogfries. Op de hoeken gesteund door versneden steunberen en geïntegreerd in de tuinmuur. Voorgevel en vensteromlijstingen voorzien van opgelegde voeg. Gebruik van arduin voor onder meer de dekstenen en dorpels.

In het boogveld van de voorgevel is later een witmarmeren plaat toegevoegd, met wapenschild van Ardooie en tekst in uitgehouwen zwartgeschilderde letters: "ARDOOIE AAN/ O.L. VROUW / 15 OOGST 1945/ DANK/ OM BESCHERMING 1940-1944/ EN BEVRIJDING 8 SEPT. 1944".

Zijgevels met gekoppelde lancetvensters, geleed door steunberen en met verdiepte muurvelden afgeboord met spitsboogfries. Toegankelijk vanuit de tuin via een zijingang (houten deur onder dito latei).

Interieur. Gepleisterde kruisribgewelfjes steunend op drieledige muurschalken met knoppenkapiteel. Polychrome beschildering, onder meer met draperie-imitatie en Mariamonogrammen. Vloer in polychrome cementtegels. Koorgedeelte afgesloten met ijzeren altaarhek. Ex voto's. Polychroom neogotisch altaar met trapvormige predella met Mariabeeld van Notre Dame du Sacré-Coeur. Andere beelden, onder meer Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart, Heilige Jozef met Kind, Heilige Bernadette, Broeder Isidoor, kindje Jezus van Praag, Heilig Hart, Piëta, Louis-Marie de Montfort, Heilige Antonius van Padua, Heilige Maria Goretti. Op het altaar de tekst op geschilderde banderollen: "SANCTA MARIA/ ORA PRO NOBIS". Onder de kroonlijst geschilderde opschriften, onder meer "KONINGIN/ ZONDER VLEK ONTVANGEN/ BID VOOR ONS".

• Archief Ruimte en Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, archiefnummer W/001570, W/001640.
  • Archief Ruimte en Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Fotoarchief.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1883/4.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Ardooie, s.l., s.d, nummer 22.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden… Deel 2: Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Brugge, 1996, p. 18.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin