erfgoedobject

Neoclassicistische dorpswoningen

bouwkundig element
ID
207944
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207944

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistische woningen, thans winkelpand.

Rond 1830 zijn op deze plaats enkele huisjes eigendom van Ferdinand Werbrouck-Roelens. In 1911 zijn de twee linkerwoningen eigendom van Conrad de Mûelenaere (nummer 26), de rechterwoning van Hendrik Markey-Dousselaere, gekend ten kadaster als gareelmaker uit Ardooie. De woningen worden herbouwd tot de huidige volumes.

Gepleisterde en grijsgeschilderde lijstgevels van twee bouwlagen en vier + drie traveeën, onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Vernieuwde kroonlijst. Verbouwde begane grond. Linkerpand met voegimitatie en getoogde muuropeningen met geriemde omlijsting en siersluitsteen op de verdieping, begane grond met houten winkelpui (interbellum) met buisleuning en arduinen sokkel. Links daarnaast de onderbouw van een oudere woning, met op de begane grond bepleistering met voegimitatie en een behouden vensteropening met neoclassicistische omlijsting, waarboven een hedendaagse kubusvormige bovenbouw. Rechterpand met rechthoekige raamopeningen in sieromlijsting, onder meer met diamantkopmotief en entablement.

  • Kadasterachief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1911/12.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische dorpswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207944 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.